Kina varsler full stans i import av laks fra Norge….

Mandag stanser Kina lakseimporten fra tre fylker, men dette er bare en bitter forsmak, frykter Sjømatrådet. Om noen uker kan all norsk laks være utestengt.

Laks. Foto NJFF

Kinesiske myndigheter varslet onsdag om full stopp av import av hel laks med hode fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms fra mandag 23. mars.

For laks fra andre fylker i Norge krever kinesiske myndigheter nå garantier i norske eksportattester for at fisken er fri for pankreassykdom (PD) og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA). Dette kravet vil  gjelde fra 18. april, opplyser Mattilsynet.

Ingen tvil, dette kan gå mot full stopp om ikke det blir en løsning i dialogen mellom norske og kinesiske veterinærmyndigheter, sier Sjømatrådets Bjørgo, som har sin base i Shanghai.

Direktøren har siden onsdag hatt full hyre med å forberede ivrige kjøpere av fersk laks på at det kanskje ikke kommer fisk i april, og at det derfor ikke blir noe av de grundig forberedte kampanjene i Beijing, Shanghai og Guangzhou.

– Det sier seg selv at vi bare må avlyse all planlagt markedsføring når situasjonen er så usikker som den er, sier Bjørgo om det kinesiske importforbudet, som kan påføre norske produsenter og eksportører milliardtap.

Reklame