Betongmerda trygt i sjøen

Betongmerda_132be590-2cdf-448d-a0ca-66eec23c318e-main_image
Alt gikk greit da Ulsteinkrana sjøsatte den 260 tonn tunge betongmerda fra Averøy Industriparks anlegg i Smevågen på Nordmøre tirsdag.

En rekke prominente personer var tilstede da Fishfarming Innovation sjøsatte betongmerda. Gudmor Randi Eines knuste champagneflaska og døpte tanken «Salmon Home No 1». Hun er kona til Mikal Eines som er leder i Smølen Handelskompani som nå skal teste pilotmerda. Gudmoren sa at hun tenkte tilbake til den første betongtanken i Nordsjøen som ble bygget i 1973 og som ble senket til 70 meters dyp på Ekofisk. Hun sa at mange i oppdrettsnæringen har ventet på at offshorenæringen skulle gjøre sitt inntog i oppdrettsnæringen og omvendt.

– Sammen kan vi løse mange utfordringer. Nå har vi gjennom denne sjøsettingen innledet en ny æra for oppdrett av fisk i store flytende tanker. Vi skal holde både lus og andre «basilusker» borte fra fisken, sa Randi Eines.

Ordfører Ingrid Rangenes i Averøy kommune var til stede sammen med en stor delegasjon fra kommunen. Hun er veldig fornøyd med at denne første pilotmerda er blitt bygget på Nordmøre som har et stort og omfattende oppdrettsmiljø. Hun er spent på fortsettelsen og ser frem til at det blir bygget opp en stor produksjonsbedrift. Dette vil bidra til å styrke havbruksmiljøet i regionen.

Ellers var en rekke representanter for leverandørindustrien, oppdrettsnæringen og andre interesserte tilskuere til dåp og sjøsetting.

Gründer og styreformann i Fishfarming Innovation as, Per Helge Pedersen som ledet seremonien, var tydelig lettet da betongmerda ble satt i sjøen. Den tidligere redningsskøyta «G Unger Vetlsen» skal nå slepe tanken til Smøla hvor den skal forankres på lokaliteten «Gullklakken» nær brua til Veiholmen.

Alt gjøres for å få alle sertifikater i orden slik at fisk kan slippes i merda i løpet av de nærmeste ukene. Det er først da man virkelig får testet hva dette kan føre til.

Bak selskapet Fishfarming Innovation as står selskapene PHP Innovation as og Betonmast-konsernet. Tanken er bygget av Betonmast på Averøy.

Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og Averøy næringsfond.

Reklamer