Hammerfest sikret seg topp-premien i Returkartonglotteriet

I fjor ble det delt ut 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet. I Troms og Finnmark ble det sju vinnere og Hammerfest sikret seg en av toppremiene på 100.000 kroner.

BRETT OG SKYLL: Ved å skrive navn og nummer på drikkekartongen kan du vinne opptil 100.000 kroner. For å vinne hovedpremien må du stappe seks drikkekartonger i en syvende. Foto: Grønt Punkt Norge

Hvert år deler Grønt Punkt Norge, som drifter Norsk Returkartong, ut 120 pengepremier på 10.000 og 4 premier på 100.000 kroner i Returkartonglotteriet. Alt du må gjøre for å ha vinnersjanse er å kildesortere drikkekartongen din med navn og telefonnummer.

I 2020 ble det totalt sju vinnere fra Troms og Finnmark, og en kvinne fra Hammerfest sikret seg en av hovedpremiene, i tillegg ble det to vinnere av 10.000 kroner i kommunen. De fire andre vinnerne kommer fra Alta, Harstad, Kautokeino, Tromsø (se landsoversikten nederst i saken).

Etterlyser de yngre

– I 24 år har vi delt ut premier til folk som sørger for at drikkekartongen kan materialgjenvinnes og bli til noe nytt. Det er veldig hyggelig å kunne gi noe tilbake til noen av de som hele året skyller, bretter og sorterer, sier kommunikasjonsansvarlig Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge.

En tendens de siste årene er at den eldre generasjon dominerer.

– Om det er fordi de er flinkere til å kildesortere eller fordi dette er generasjonen som har vært med siden lotteriet startet i 1997 vet vi ikke. Men mange unge voksne er veldig opptatt av miljø og er flinke til å sortere avfallet sitt, så de trenger kanskje en påminnelse om at lotteriet finnes – og at det er helt gratis å delta, sier Moen.

Gutt som skriver navn og nummer på drikkekartongen

ETTERLYSER DE YNGRE: Returkartonglotteriet er velkjent hos mange, men unge voksne og barn trenger en påminnelse. Foto: Grønt Punkt Norge

Alle er verdige vinnere

På årets vinnerliste finnes det i tillegg til mange privatpersoner også fire barnehager, en gård, et bygdekvinnelag og SOS barnebyer.

– Det er ekstra spesielt når det er en barnehage eller skole, et idrettslag eller en veldedig organisasjon som vinner. Samtidig fortjener alle som leverer drikkekartongene sine til gjenvinning å vinne. Hva du bruker pengene på bestemmer du helt selv, sier Moen med et smil.

Reglene er ganske enkle. Skyll og brett drikkekartongen. Skriv navn og nummer utenpå og sorter den på samme måte som du vanligvis sorterer drikkekartong i din kommune. Du kan levere «loddet» enten som kubbe eller enkeltkartong. Det er bare kubber med minimum seks kartonger oppi den syvende som er med i trekningen av 100.000 kroner. For skoler som har små kartonger er regelen fire oppi den femte.

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, sier Moen og legger til at bakgrunnen for lotteriet er å øke motivasjonen til å kildesortere.

I 2020 var det fylkene Viken (25), Innlandet (18) og Trøndelag (16) som sørget for flest vinnere. Kommunene som toppet vinnerlisten var Kristiansand (4) og Trondheim (4).

De fire toppremiene på 100.000 kroner gikk til tre kvinner i Hammerfest, Kviteseid og Bodø, og en mann fra Ålesund.

Her er hele lista over de 124 vinnerne: (antall vinnere i parentes)


Viken (25): Asker (2), Askim, Bærum (2), Drammen, Eidsvoll, Follo (2), Fredrikstad, Gol, Hemsedal, Hol,Indre Østfold, Jevnaker, Nes (2), Rakkestad, Ringerike, Røyken, Sarpsborg, Ullensaker (2), Vestby (2)

Innlandet (18): Alvdal, Dovre, Elverum, Engerdal, Kongsvinger, Lesja, Løten, Nordre Land, Stange (2), Stor-Elvdal, Søndre Land, Sør-Fron, Sør-Odal, Trysil, Vågå, Våler, Østre Toten

Trøndelag (16): Heim, Høylandet, Inderøy (2), Indre Fosen, Levanger, Midtre Gauldal, Namsos, Nærøysund, Oppdal, Steinkjer (2), Trondheim (4)

Agder (14): Arendal, Farsund (2), Flekkefjord (2), Kristiansand (4), Lillesand, Tvedestrand (2), Lindesnes (2)

Nordland (10): Bodø (2), Dønna, Narvik, Rana, Sortland, Sømna, Vestvågøy,Vågan, Øksnes

Vestland (10): Alver (2), Askvoll, Austrheim, Gloppen,Luster, Sogndal, Sunnfjord (2), Vaksdal

Møre og Romsdal (9): Averøy, Giske, Hareid, Herøy, Molde, Vanylven, Volda (2), Ålesund

Vestfold og Telemark (8): Drangedal, Kviteseid, Nøtterøy, Seljord, Skien (2), Tinn (2)

Troms og Finnmark (7): Alta, Hammerfest (3), Harstad, Kautokeino, Tromsø

Rogaland (5): Haugesund, Sokndal, Stavanger (3)

Oslo (2)

Slik blir du med i Returkartonglotteriet:

1. Skyll drikkekartongen og la den renne av seg
2. Brett kartongen.
3. Stapp: For å kunne vinne 100 000 kroner må du stappe seks kartonger ned i en tom kartong. Leverer du flate enkeltkartonger, kan du vinne 10 000 kroner. Valget er ditt.
4. Skriv eget navn eller navn på den personen eller foreningen/organisasjonen du vil skal vinne. Husk også telefonnummer!
5. Lever kartongen eller kubben i din ordinære kommunale returordning for drikkekartong.
6. Er du i tvil om hvordan du skal kildesortere drikkekartong i din kommune? Sjekk sortere.no

Om Returkartonglotteriet:

  • Lotteriet har eksistert siden 1997.
  • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10.000 kroner, og 4 premier på 100.000 kroner.
  • Alle typer drikkekartonger kan delta, ikke bare melkekartonger.
  • Det er fire nasjonale trekninger i året.
  • De lokale trekningene skjer 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det ut mellom en og sju kubber eller enkeltkartonger (avhengig av innbyggertall), til sammen 188 potensielle vinnere hvert kvartal. Disse kandidatene går videre til den nasjonale trekningen.
    Alle regler finnes her.
Reklame